P4C, Columbia Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Matthew Lipman, üniversitede verdiği derslerinde öğrencilerinin akıl yürütme becerilerinin/ muhakeme yeteneklerinin yetersiz olduğunu gözlemledikten sonra, eleştirel düşünmeyi öğrenebilmek için üniversite sıralarının çok geç olduğunun farkına varmasıyla başlar.
Felsefi düşünmenin toplumların tartışma kültürlerine, bilinçli vatandaş olabilme ve rasyonel düşünebilme becerilerine katkı sağlayabileceğini düşünen Lipman, bu gibi yetkinliklerin de küçük yaşta kazanılabileceğini düşünür.
Ve bu yolla çıkarak çocuklara felsefe yapmanın araçlarını kazandırmanın pedagojisi üzerine çalışır. Bu farkındalıktan hareketle Lipman, Çocuklar İçin Felsefe (P4C) pedagojisini başlatmıştır.
P4C (Çocuklar için Felsefe ya da çocuklarla felsefe) eğitimlerinin amacı, asla felsefeyi terorik anlamda öğretmek değildir. Çocuklara, ‘felsefe yapmayı’ öğretmektir.
‘Çocuklar için Felsefe’ (P4C), çocukların duygusal, iletişimsel ve bilişsel becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan bir öğretim metodudur.
Bu eğitim ile ister sınıfınızdaki, isterseniz evinizdeki çocuklarınızla nitelikli ve düşünmeye sevk eden sohbetler gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede çocuklara bambaşka bir bakış açısı kazandırabilir. Özgürce fikrini söyleme, karşısındaki saygıyla dinleme gibi çok değerli kavramları kazandırabilirsiniz. Yapılan araştırmalar Çcuklarla felsefe atölyelerinin özgüven ve iletişim becerilerine katkısı olduğu, zeka gelişiminde olumlu etkilerde bulunulduğu ortaya çıkarmıştır.
P4C nedir ne değildir?
· Soru Sorma Sanatı
· Dil ve kavramlar
· P4C yaklaşımı neler içerir?
· Nasıl uygulanır?
· Felsefe nedir? Neden önemlidir?
· P4C’nin 4C’si
· P4C’nin yapısı
· P4C'nin süreçleri
· Felsefi soru oluşturma çalışması nasıl yapılır?Kolaylaştırıcı kimdir?
· Kolaylaştırıcının görevleri
· Kolaylaştırıcının kullandığı teknikler
· Kolaylaştırıcı için ipuçları
· Argüman geliştirme
· Soruşturma öncesi kullanılabilecek oyunlar
· P4C uygulamalarında kullanılacak oyunlar, kaynak önerileri
· P4C örnek uygulama
Öncelikle tüm öğretmenler, ebeveynler, anaokulu öğretmenleri, ruh sağlığı uzmanları ve konuya ilgi duyan herkes.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.